Vi i psykologi 1 har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge forskjeller i personligheten mellom kjønnene.Respondentene ble bedt om å ta stilling til 20 godt gjennomtenkte påstander, og de skulle svare for hvilken grad de var enige i påstandene på en skala fra 1-5.
Undersøkelsen ble gjennomført med ca. 90 respondenter, og vi kartla resultatet ved å regne ut gjennomsnittlig enighet av hvert enkelt svar. Jeg skal nå presentere et utvalg av påstandene, og gi en kommentar til resultatet.
La oss starte med følgende påstand: «første skoledag på ny skole tar jeg kontakt med mine med elever». Guttene svarer i gjennomsnitt 3.95, noe som tilsvarer at de er ganske enige, mens jentene på sin side svarer 3.2, noe som tilsvarer en litt mindre grad av enighet. Dette betyr at guttene i følge undersøkelsen har lettere for å ta kontakt med nye mennesker. De er nok også mer opptatt av nettverksbygging. Dette kan kanskje være noe som henger igjen fra gammelt av.
Påstand nr. 2 som jeg skal ta for meg lyder som følgende: «hvis jeg skal på kino med vennene mine, bestemmer jeg alltid hvilken film det blir». I denne påstandene ligger hvilken grad man har en dominerende personlighet. Guttene svarte i gjennomsnitt 2.85 og jentene svarte 2.2, noe som tilsvarer at guttene er litt mer dominerende enn jentene. Dette er noe som også jeg kjenner igjen fra min sosiale omgangskrets, og er for meg lite overraskende. Dette er nok også noe som kan henge igjen fra gammelt av, i form av kjønnsroller som fortstatt gjelder.
Neste påstand er: «jeg viser ofte at jeg er glad i de som står meg nær». Her skulle vi teste graden av varm personlighet. Jentene svarte i gjennomsnitt 4.,1 og guttene svarte 3.4. Dette var som forventet, da jeg også opplever at jenter generelt er flinkere en guttene til og vise følelser. Allikevell vil jeg være kritisk her, da jeg mener påstanden i liten grad dekker hvor "varm" personlighet en har. Man kan jo ha en varm personlighet selv om man ikke viser det, dersom man f. eks er sjenert av seg. Altså burde vi her valgt en annen påstand.
Så har vi påstanden «jeg går ofte rundt og er bekymret for ting». Resultatet her er at jentene svarte i gjennomsnitt 3.5 og guttene 2.6. Det at jentene er så mye mer bekymret bunner vell i at jentene har mer og tenke på, og at de i dagens samfunn lider under et konstant press i forhold til f.eks utseende. Da kan vi se at guttene ikke bekymrer seg så mye som jentene. Guttene sett under ett lar seg ikke påvirke like lett som jenter, og har nok en mer "laid back" holdning til saker og ting.
Den siste påstanden jeg skal ta for meg er: «bestemoren din i Tromsø ligger på sykehuset med brekt lårhals. Det er en stor fest samme dag som familien din drar for å besøke henne. Du velger å dra på fest». Her svarte guttene i gjennomsnitt 2.2 og jentene svarte 1.6. Dette viser at flesteparten av respondentene velger å besøke bestemor, men det er alikevell en liten grad av forskjell mellom kjønnene. Det er flere gutter som velger å dra på fest. Dette kommer ikke som noe sjokk, i og med at vi så noe av det samme i påstanden «jeg viser ofte at jeg er glad i de som står meg nær»
Utifra det vi har funnet ut, kan vi konkludere med at undersøkelsen ikke bydde på noen store overaskelser. Og det var vell egentlig akkurat som forventet.